Wed op Portugal – Spanje halve finale 27 juni EK 2012

Aanstaande woensdagavond om 20.45 uur mag regerend Europees kampioen Spanje het in de halve finale op gaan nemen tegen buurland Portugal. Waar de aanwezigheid van de Spanjaarden in de halve eindstrijd eigenlijk al een zekerheid was, daar hebben de Portugezen toch al wel voor de nodige verrassingen gezorgd.

Het land waarvan iedereen vooraf zei dat er teveel egotrippers in de groep zitten blijkt heel goed samen kunnen te voetballen. Toch is de verwachting dat de halve finale het eindstation zal zijn voor de Portugezen.

Net zoals in 2008 en 2010 zijn de Spanjaarden weer oppermachtig. Zonder groots voetbal te spelen werd tijdens dit toernooi tegenstander na tegenstander opgerold. De voetbalmachine, bestaande uit Busquets, Xabi Alonso, Xavi, Iniesta en Fabregas, is inmiddels op volle toeren en lijkt niet af te stoppen.

Dat de kracht van het Spaanse voetbalelftal voornamelijk in het voetballend gedeelte zit blijkt wel uit de opstelling van de wedstrijd tegen Frankrijk. De Spanjaarden brachten aanvallen en verzorgd voetbal op de mat, zonder met een echte spits te spelen. Fabregas stond op papier als diepste spits aangegeven, maar liet zich vaak naar het middenveld afzakken om zo een meerderheidsituatie te creëren. Frankrijk dacht de oplossing te hebben gevonden door een goede mandekker ( Rami ) mee te sturen naar elk plek op het veld waar de speler van FC Barcelona liep. Echter pakte dit niet bepaald succesvol uit, want keer op keer wanneer er een Spaanse middenvelder over Fabregas heen kwam ontstonden er grote gaten in de verdediging van Frankrijk. Niet voor niets was het middenvelder Xabi Alonso die de openingstreffer voor zijn rekening nam. Portugal is dus gewaarschuwd.

De laatste keer dat de Spanjaarden en Portugezen het op een eindtoernooi tegen elkaar opnamen was op het WK in 2010. Destijds versloeg Spanje Portugal in de achtste finale met 1-0. Het winnende doelpunt kwam van de voet van David Villa.

Gek genoeg wisten de Portugezen amper vier maanden later de Spanjaarden in eigen huis met 4-0 te verslaan in een vriendschappelijk duel. Het voorspellen van de komende wedstrijd is dus een moeilijke gelegenheid.