Wedden op Portugal – Nederland 17 juni Groep B EK 2012

Met nog één groepswedstrijd te gaan ziet de situatie er van het Nederlands elftal behoorlijk beroerd uit. Oranje heeft nog geen enkel punt behaald en staat op drie punten achterstand van Denemarken en Portugal.

Door de nederlaag tegen Duitsland zijn zij in al bijna zo goed als zeker van een plek in de kwartfinale. Natuurlijk is er nog een minuscule kans voor het Nederlands elftal om ook door te stoten, maar daarvoor zal het wel eerst ruim moeten winnen van het Portugese elftal.

Dat dit geen gemakkelijke opgave is voor Oranje blijkt wel uit de historische resultaten. Van de tien gespeelde onderlinge wedstrijden wist Portugal er maar liefst zes te winnen. Slechts eenmaal ging de winst naar Nederland. De Portugezen mogen dus met recht de ‘angstgegners’ van Oranje worden genoemd.

Toch heeft het Nederlands elftal nog iets goed te maken tegen Portugal. Het Zuid-Europese land stond in Oranje in het laatste decennia al twee maal in de weg. Tijdens het EK 2004 was Portugal in de halve finale te sterk voor Nederland en bij het WK van 2006 zorgde ze ervoor dat de achtste finale het eindstation werd voor Oranje. Met name die laatste wedstrijd zal bij velen nog in het geheugen gegrift staan, aangezien er tijdens dat duel maar liefst vier rode kaarten vielen.

Of de ontmoeting van aanstaande zondag ook zo agressief wordt valt nog te bezien. Toch zal het niemand verbazen als er ook dan de nodige kaarten worden uitgedeeld. Voor beide landen zijn de belangen enorm, want niet alleen Oranje moet winnen om nog uitzicht te houden op de kwartfinale, ook Portugal zal een positief resultaat nodig hebben om voor de Denen te blijven. Het zal dus een beladen duel worden.

Hoe groot de belangen ook zijn, het Nederlands elftal heeft iets goed te maken aan het trouwe publiek. Met nul punten van een EK weggaan zou een enorme afgang betekenen van het Nederlandse voetbal. Van Marwijk heeft mede daarom al aangekondigd met een andere opstelling aan de start van het duel tegen Portugal te verschijnen. Of dit ook het gewenste effect heeft is slechts een kwestie van hopen.