Wedden op Nederland – Denemarken 9 juni Groep B EK 2012

Op 9 juni begint het Nederlands elftal dan eindelijk aan het EK 2012. De eerste tegenstander die Nederland op haar pad naar de finale treft is het nationale elftal van Denemarken. De bondscoach heeft al laten weten met niets minder dan een overwinning tevreden te zijn.

Lukt het Oranje om het eerste groepsduel, Nederland – Denemarken, winnend af te sluiten? Of begint het EK met een flinke deceptie voor Nederland?

De Denen zijn zeker geen onbekenden voor het Nederlands elftal. De Deense kent een zeer hoog Eredivisiegehalte in de selectie. Spelers als Eriksen, Poulsen, Schone en Pedersen weten als geen ander hoe het er in Nederland aan toe gaat. Aan de andere kant weet Oranje op haar beurt ook weer waar de sterkte en zwakte ligt van het Deens elftal. Beide landen lijken dus evenveel voordeel te hebben van het feit dat ze elkaar goed kennen.

Dit bleek wel tijdens het WK van 2010, toen beide landen elkaar ook al in de openingswedstrijd troffen. Destijds won Nederland weliswaar met 2-0, maar had Oranje dat vooral te danken aan het eigen doelpunt van Poulsen. Het speelbeeld en de kansenverhouding waren behoorlijk in evenwicht.

Wat de historie betreft ziet het er goed uit voor Nederland. De laatste keer dat Oranje een openingsduel verloor was op het EK 1988. Sindsdien won het nationale team drie van de vijf openingswedstrijden. Logischerwijs eindigden er dus twee in een gelijkspel.

Tijdens het EK van vier jaar geleden kende Oranje een droomstart door WK 2006-finalisten Italië en Frankrijk respectievelijk met 3-0 en 4-1 te verslaan. Helaas bleek achteraf dat het Nederlands elftal destijds te vroeg gepiekt had, waardoor het in de kwartfinale simpel werd verslagen door Rusland.

Of hetzelfde scenario nu ook dreigt valt te betwijfelen. Hoewel velen de poule van Nederland betitelen als de poule des doods zou Oranje toch in staat moeten zijn om door te kunnen komen. Daarvoor zal echter wel een goed resultaat tegen Denemarken nodig zijn, want met de duels tegen rivaal Duitsland en ‘angstgegner’ Portugal in het vooruitschiet, kunnen de eerste punten beter al binnen zijn.