Wed op Duitsland – Italië halve finale 28 juli EK voetbal 2012

Op donderdagavond zal de tweede finalist van het EK 2012 bekend worden. Op die avond wordt de halve finale tussen Duitsland en Italië gespeeld. De Duitsers zijn de grote favoriet voor dit duel, maar zullen ongetwijfeld ook toe moeten geven dat ze de Italianen niet mogen onderschatten.

De ‘Azzurri’ zijn er op gebrand om zes jaar na hun laatste internationale succes weer te schitteren op een eindtoernooi. Tijdens het WK van 2006 stonden de Italianen op het eind met de beker in hun handen. Echter nam er toen een succesvolle generatie afscheid waardoor het Italiaanse nationale elftal te maken kreeg met nog onervaren internationals. Met name in de periode daarna was het vallen en opstaan voor Italië met als dieptepunt het WK van 2010, waar de Italiaanse ploeg met nul gewonnen wedstrijd al na poulefase werd uitgeschakeld.

Met het aanstellen Cesare Prandelli hoopte de voetbalbond een stap voorwaarts te maken. Deze hoopvolle gedachten kwamen meteen uit, want de nieuwe bondscoach had succes met zijn aanpak. Hij liet de Italianen spelen met de tactiek waarmee het in 2006 wereldkampioen was geworden, voetballen vanuit een hechte organisatie. Nadat dit haar vruchten afwierp in de kwalificatie blijkt het ook succesvol te zijn tijdens dit EK. Het is echter de vraag of het ook de winnende tactiek zal zijn.

De opponent in de halve finale, Duitsland, is ook geen klein land. Voorafgaand aan het toernooi werden zij als het enige team beschouwd dat Spanje van een eventuele tweede EK titel op rij af kan houden. Deze verwachtingen loste ‘die Mannschaft’ meteen af door foutloos de ‘poule des doods’ met Nederland, Portugal en Denemarken te overleven. Ook de kwartfinale tegen Griekenland werd redelijk eenvoudig gewonnen, al baarde het bondscoach Löw wel zorgen dat zijn team twee tegentreffers moest incasseren.

De laatste keer dat Duitsland en Italië elkaar troffen was in februari van het vorige jaar. In Duitsland eindigde het vriendschappelijk duel in 1-1. De doelpuntenmakers van destijds waren Rossi en Klose. Beide spelers maken echter geen deel uit van de huidige EK selectie van hun land.