Wat je moet weten over het EK 2012 in Polen en Oekraïne

Met een spannend toernooi in het verschiet vliegen er weer allerlei nutteloze feitjes en weetjes om onze oren. Het is leuk om vertrouwd te zijn met achtergrondinformatie in de aanloop naar het EK 2012. Het Nederlands Elftal heeft het toernooi één keer gewonnen – in 1988 – dat weten we wel, maar er is veel meer dat je eigenlijk moet weten. In dit artikel kom je het te weten!

Polen en Oekraïne organiseren het EK voor het eerst, samen. Het is de veertiende editie van het toernooi. De eerste keer dat het Europees Kampioenschap voetbal gehouden werd, was in 1960. Destijds deden slechts vier landen mee. Het toernooi duurde vijf dagen. De Sovjet-Unie won de drie groepsduels en werd daarmee eerste.

Nederlands Elftal

Oranje EURO 2012 Het Nederlands Elftal wist de titel pas één keer binnen te slepen, ondanks het feit dat het land enorm hoog geplaatst is op de wereldranglijst van FIFA. In 1988 was het echter wel raak. Drie keer ging het pas in de halve finales mis. Duitsland was iets succesvoller. Immers, zij wonnen het EK maar liefst drie keer. Het deed tevens 10 keer mee op een Europees toernooi en is daarmee ook recordhouder.

Aantal landen teams op het EK

Op dit moment kunnen 16 teams zich plaatsen voor het EK. Deze editie van het toernooi zal echter wel de laatste zijn, waarin dit op deze manier gebeurt. Vanaf het EK van 2016 mogen er 24 teams deelnemen aan het EK, iets wat perspectieven biedt voor landen als België en Turkije, die meestal net naast deelname grijpen.

In 2008 maakte Xavi, middenvelder van FC Barcelona het 500e doelpunt op een EK ooit gemaakt. Dit jaar werd hij dan ook kampioen met zijn vaderland Spanje. Twee jaar later won hij ook nog eens de wereldtitel in Zuid-Afrika.

Voorspellingen EK Voetbal 2012

Spanje, Duitsland en Nederland zijn de absolute topfavorieten in de aanloop naar het EK 2012. Deze landen bewezen in de kwalificatie dat ze uitstekend kunnen voetballen. Er wordt dan ook verwacht dat ze hoge ogen gaan gooien op het toernooi.

 

Geef een antwoord