Scheidsrechters op het EK Voetbal 2012

Over enkele weken breekt het Europees Kampioenschap voetbal van 2012 aan. Hier strijden de allerbeste voetballers van dit moment op het hoogste strijdtoneel. Om de wedstrijden in goede banen te laten verlopen, zullen ook de meest ervaren en de beste arbiters aangesteld moeten worden. Howard Webb, beroemd en berucht vanwege zijn optreden tijdens de WK-finale tussen Nederland en Spanje, zal er wederom bij zijn.

In totaal zullen er 12 arbiters afreizen naar het oosten van Europa. Zij functioneren dan als hoofdscheidsrechter van een wedstrijd. Een aantal andere arbiters zal hen ondersteunen in de wedstrijden als grensrechter en vierde official.

Bjorn Kuipers enige Nederlandse scheidsrechter

Nederlandse scheidsrechter EK KuipersBjörn Kuipers zal komende zomer actief zijn op het hoogste strijdtoneel. Hij is de enige Nederlander die we tegen zullen komen in Polen en Oekraïne, als het om de eerste scheidsrechters gaat. Hierover hoef je je overigens geen zorgen te maken; geen enkel land vaardigt meer dan één arbiter af naar het EK.

Zuid-Europese scheidsrechters

De Spanjaard Carlos Velasco vertegenwoordigt Spanje. Pedro Proença, een bekende arbiter uit Portugal, is ook een zuidelijke scheidsrechter op het EK. Tevens zullen we ook Nicola Rizzoli tegenkomen. Zuid-Europa vaardigt dus vele arbiters af naar Polen en Oekraïne.

Wolfgang Stark beruchte duitser

Wolfgang Stark, alom berucht vanwege vele controversiële wedstrijden (zoals de halve finale in Champions League 2011 tussen Real Madrid en FC Barcelona), zal ook actief zijn op het EK. De Duitse arbiter gaf in het verleden regelmatig gele en rode kaarten en wist niet iedere wedstrijd in de hand te houden. Aan de andere kant is het overgrote deel van de door hem gefloten wedstrijden uitstekend geleid.

Overige scheidsrechters op EK

De rest van het arbitragekorps zal aangevuld worden door scheidsrechters als Stéphane Lannoy, Damir Skomina, Jonas Eriksson en Viktor Kassai, die in hun carrière al regelmatig andere Europese duels gefloten hebben. Skomina is onder anderen bekend van zijn optreden in de kwartfinale van de Champions League dit jaar tussen Chelsea en Benfica. Deze arbiters zullen de komende zomer veiligheid van verschillende spelers waarborgen.