Positief gevoel na winst Nederland op Slowakije

Bert van Marwijk is erin geslaagd om met zijn mannen de derde oefenwedstrijd in aanloop naar het EK winnend af te sluiten. In een kolkende kuip werd het nationale team van Slowakije met 2-0 verslagen.

Met sprankelend voetbal ging deze overwinning niet gepaard, maar toch zal iedereen een positief gevoel aan dit oefenduel hebben overgehouden. Met Bouma en Heitinga als centrale verdedigers ging het na bijna één minuut al mis. Slechts vijftien seconden na de aftrap was er een miscommunicatie tussen de verdedigers waardoor ze met de hoofden tegen elkaar botsten. Beide spelers bleven enige tijd roerloos liggen, maar konden uiteindelijk toch de wedstrijd hervatten. Uit de corner die uit deze botsing volgde kwam wel meteen het eerste wapenfeit van Slowakije. Aanvoerder Hamsik kopte de bal namelijk op de lat.

Door deze kans leek het Nederlands elftal wakker te zijn geschud en zocht het steeds nadrukkelijker de aanval. Met name over de linkerflank liep het voetbal heel soepel. Afellay speelde zijn tegenstander helemaal zoek en leed nauwelijks balverlies. Niet geheel vreemd was het dus ook dat de Nederlandse openingstreffer van de voet van hem vandaan kwam. Op aangeven van Van Bommel kon Afellay met links voorzetten waarna de Slowaak Salata de bal ongelukkig achter zijn eigen keeper werkte.

Het lukte Nederland niet om nog voor de rustpauze de voorsprong uit te breiden. Sterker nog, Slowakije kon enkele kansen creëren door zwak optreden van de Nederlandse verdediging. Tot een tegendoelpunt leidde dit echter niet.

Na rust lukte het geen van beide landen om het initiatief te nemen. Met name het Nederlands elftal blonk uit in slordig balverlies. Mede hierdoor werd ook Van Persie, die de voorkeur kreeg boven Huntelaar, nauwelijks in het spel betrokken. Later in de wedstrijd werd hij daarom ook gewisseld voor zijn concurrent.

Samen met de andere invaller, Van der Vaart, zorgde de spits van Schalke 04 voor het tweede doelpunt van Nederland. Na een gelukkig combinatie met Huntelaar kon Van der Vaart namelijk diagonaal afronden.

Na het beslissende doelpunt kabbelde de wedstrijd verder naar het einde, waardoor Van Marwijk de gelegenheid kreeg om Narsingh zijn officiële debuut te bezorgen. Aangezien er verder geen grote kansen meer werden gecreëerd, was de invalbeurt van de toekomstige Ajacied het enige hoogtepunt van de slotfase.