Polen en Oekraïne klaar voor EK voetbal 2012

Al in juni 2011 kondigde de UEFA aan dat Polen en Oekraïne uitstekend op koers lagen om op tijd klaar te zijn met de voorbereidingen voor het EK, dat in juni in beide landen zal aanvangen. Ondanks dat de eerste rapportages, die jaren geleden waren opgesteld, erg slecht waren en rood uitpakten, heeft de organisatie van het evenement zich op tijd hersteld en zich van alle hoofdzaken afgezet. Er zijn wat kleine puntjes die verbetering hebben gekregen, en het EK in juni is dus helemaal voorbereid. Het ging niet helemaal zonder slag of stoot. Dus, hoe ging het wel?

Secretaris Generaal UEFAGianni Infantino, secretaris-generaal bij de UEFA, zei vorig jaar dat er nog gewerkt moest worden aan enkele kleine puntjes. Drie van de te bouwen stadions waren wat later klaar dan men had verwacht, maar volgens Infantino was er het volste vertrouwen dat beide landen het op tijd af zouden gaan krijgen.

Nederlands adviesbureau

Een adviesbureau in Amsterdam is ingeschakeld om Polen en Oekraïne te behoeden van zogenaamde spookstadions. Amsterdam Arena Advisory, kortweg AAA, heeft bijvoorbeeld exploitatieplannen opgesteld voor de bouw van de Donbass Arena en de PGE Arena, twee stadions waarin men zal spelen ten tijden van het Europees Kampioenschap. Er werd veel gehamerd op de beveiliging, catering en de aanwezigheid van stewards.

Henk Markerink, directeur van Stadion Amsterdam Arena, weet dat de door de UEFA en FIFA opgelegde druk op de organiserende landen gigantisch is. De deadline die wordt gesteld is vrij streng. Het is aan Polen en Oekraïne om deze deadline te handhaven. Ondanks een slecht verlopen eerste fase van de voorbereidingen, zijn alle stadions inmiddels uitstekend voorbereid op het grote eindtoernooi.

Brazilië in 2014

Het AAA zal ook over twee jaar advies gaan geven aan Brazilië. Hier zal dan het WK gespeeld gaan worden. Ook al gaat het bouwen van de stadions niet heel snel, ze zullen op tijd klaar moeten zijn wanneer er in de stadions een openingswedstrijd gespeeld zal gaan worden.