Oranje speelt in het Metalist Stadion in Kharkiv

Nederland op EK in Charkov

Het Nederlands Elftal zal op het EK 2012 in Polen en Oekraïne in actie komen in het stadion van Metalist Kharkiv, in Kharkiv dus. De stadion zal de thuishaven zijn van alle drie de duels die Nederland op het EK zal spelen. De wedstrijden vinden allen plaats in juni en van de drie duels wordt alleen de eerste om 18.00 uur gespeeld, de resterende 2 wedstrijden om 20.45 uur.

Kharkiv is op Kiev na de grootste stad in Oekraïne. Maarliefst anderhalf miljoen mensen wonen in deze culturele, universitaire en industriële grootheid binnen de Oekraïense grenzen. Op dit moment wonen vooral veel studenten in Kharkiv.

Het OSK Metalist

Het stadion waar de manschappen van Bert van Marwijk in actie zullen komen, heet Oblasny SportKomplex Metalist oftewel OSK Metalist. Het is een stadion met meerdere functies. Zo is het ook de thuisbasis van Metalist Kharkiv. In het stadion passen niet extreem veel mensen, in totaal zullen er maximaal 38.633 bezoekers aanwezig kunnen zijn bij een wedstrijd van het Nederlands elftal.

Nederland in Metalist Stadion EK 2012

Metalist Stadion

Nederland speelt al haar groepswedstrijden in hetzelfde stadion en dat kun je een voordeel noemen. De spelersgroep kan zich optimaal voorbereiden op het stadion en het gras. Aan de voorbereiding hoort het dus niet te liggen wanneer de selectie afreist naar Polen en Oekraïne.

Het Nederlands elftal opent het EK met de wedstrijd Nederland – Denemarken op 9 juni. Vier dagen later komt het uit tegen Duitsland, een wedstrijd naar welk vele supporters erg uitkijken. Op 17 juni speelt Nederland haar laatste wedstrijd in Kharkiv, ditmaal tegen Portugal. Een groot voordeel is dat er tussen iedere wedstrijd vier dagen rust zit, voordat de volgende wedstrijd aantreedt. Het is wel eens anders geweest, dat de spelersgroep zich sneller moest voorbereiden op een wedstrijd.

Mocht de spelersgroep van Bert van Marwijk overleven in Groep B, dan zal het de eerstvolgende wedstrijd in ieder geval niet spelen in Oekraïne. Gdansk of Warschau zal in dat geval namelijk de thuisbasis van één van de kwartfinales, waarin Nederland terecht kan komen, zijn.