Kiezen tussen controlerend of creatief middenveld in Oranje

Bondscoach Bert van Marwijk heeft de komende zomer een probleem: goede middenvelders zijn er in Oranje genoeg, maar er zit duidelijk een verschil tussen de creatieve en controlerende spelers.

Met creatieve spelers in Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart heb je een sterk duo. Aan de andere kant is Nigel de Jong samen met Mark van Bommel ook een uitstekende optie. De laatste lijkt al verzekerd te zijn van zijn plaats in het elftal.

Van Bommel en De Jong voor controle

Mark van Bommel, die momenteel actief is bij AC Milan, is de heuse aanvoerder van het Nederlands Elftal. Zijn leiderscapaciteiten zijn binnen het elftal van groot belang en om die reden is hij een vaste waarde. Deze schoonzoon van de bondscoach brengt wat pit in het elftal en met zijn verdedigende capaciteiten draagt hij zijn steentje bij aan de defensie.

Nigel de Jong is een vergelijkbaar soort speler. Hij maakt een overtreding waar nodig en is niet bang om een duel aan te gaan. Een speler met pit als hij is belangrijk voor het elftal. Samen met Van Bommel kan De Jong een middenveld volledig controleren.

Creatief met Rafael en Sneijder

Dan heb je een andere manier van spelen op het middenveld. Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart, twee voetballers die momenteel niet helemaal vlekkeloos spelen bij respectievelijk Internazionale en Tottenham Hotspur, zijn nog lang niet zeker van hun plek. Echter, met hun inbreng breng je veel creatie in het elftal, iets wat Nederland nodig zal hebben tegen ploegen als Denemarken en Portugal.

Het is aan de bondscoach om te bepalen wie er spelen. Normaliter zal een combinatie van controle en creativiteit in het veld staan. Het Nederlands Elftal zal in veel van haar wedstrijden toch het voetbal moeten maken om tot scoren te komen. De mannen zullen geen verdedigende tactiek op het veld neerzetten, dus een combinatie van controle en creativiteit lijkt het beste alternatief.