Ibrahim Afellay klaar voor het EURO Voetbal 2012

In september 2011 raakte Ibrahim Afellay, één van de smaakmakers van het Nederlands Elftal, op een training bij zijn werkgever FC Barcelona geblesseerd. Afellay scheurde zijn voorste kruisband in zijn geheel af en onderging al snel een operatie.

Er werd meteen gevreesd voor zijn positie op het Europees Kampioenschap. We weten nu dat hij op tijd fit zal zijn om in actie te komen op het grote eindtoernooi.

Trainen met bal

Inmiddels heeft Ibrahim Afellay de trainingen bij FC Barcelona hervat. Hij traint zelfs alweer met bal. De zinderende slotfase van de Primera Division is wellicht wat vroeg voor de 26-jarige middenvelder. Een groot probleem lijkt echter wel speeltijd te zijn.

Afellay kwam dit seizoen namelijk pas tot twee optreden voor zijn werkgever. In de Champions League mocht hij invallen tegen AC Milan. Ook kwam hij één keer uit in de competitie. Voor bondscoach Bert van Marwijk is het echter wel belangrijk dat zijn spelers veel speeltijd krijgen bij hun club. Indien de creatieve speler niet aan speelminuten kan komen, is de kans gering dat hij een basisplaats toebedeeld zal krijgen op het EK.

Ibrahim mee naar het EURO 2012

Van Marwijk gaf eerder al te kennen dat, wanneer Afellay niet 100% fit is, mee zal gaan naar het EURO Voetbal 2012. De bondscoach is erg overtuigd van zijn kwaliteiten en wil hem zeker meenemen naar het Polen en Oekraïne. Dit is dus een grote opluchting voor de speler van FC Barcelona. Met nog iets meer dan een maand voor aanvang van het EK lijkt hij nu helemaal fit te zijn en kan hij zich op de training volledig inzetten. Het scenario dat Van Marwijk had ingecalculeerd valt dus nog beter uit dan verwacht.

Concurrentie voor Affelay

Ibrahim Afellay zal in het oosten van Europa de felle strijd aangaan met Arjen Robben, Dirk Kuyt en Rafael van der Vaart. De creatieve speler is op meerdere posities inzetbaar en dat maakt de keuze voor Van Marwijk nog veel moeilijker. Afellay is immers niet de enige die deze eigenschap heeft. Als het vaan Van Marwijk ligt, gaat Afellay in ieder geval mee naar het EK.