Gelijkspelen in de knock-outfase van het EK

Op het EK kan er maar één land de beste zijn. In de groepsfase speelt ieder land drie wedstrijden. Op basis van de resultaten van deze wedstrijden kan men beoordelen welke landen het best gepresteerd hebben en dus recht hebben om de felbegeerde beker naar zich toe te trekken. In de knock-outfase moet er echter in één duel beslist worden welk team doorstoot naar de volgende ronde.

Golden Goal

De eerste edities van het EK werd er, wanneer beide teams in evenwicht waren na 90 minuten voetbal, verlengd met twee keer een kwartier. Op het EK van 1996, dat in Engeland werd gehouden, speelde men voor het eerst met de zogeheten Golden Goal. Hierbij eindigde de wedstrijd (indien er sprake was van een verlenging) per direct wanneer er in de verlenging werd gescoord. De twee EK-finales die hierna volgden, werden beiden beslist door een Golden Goal.

Silver Goal

Batter voorstander Golden en Silver GoalVoor de UEFA was dit reden om de regel af te schaffen. In plaats van de Golden Goal werd de Silver Goal in het leven geroepen. Nu gold de regel dat, wanneer er een doelpunt viel in de verlenging, het kwartier uitgespeeld werd. Als er binnen dit eerste kwartier verlengen ook gelijk gemaakt werd, volgde een tweede verlenging van een kwartier. De verlenging duurde dus een kwartier of een half uur. De UEFA Cup van 2003 en het EK 2004 werden gespeeld met deze regel.

Terug naar de traditie

De UEFA was wederom niet content met de manier waarop de toernooien verliepen. De spanning moest er zo veel mogelijk in blijven, terwijl de kansen voor iedere ploeg gelijk moesten zijn. Er werd nu weer beroep gedaan op het traditionele systeem van verlengen. Er wordt altijd twee keer een kwartier verlengd. Is er na dit half uur nog steeds geen winnaar, dan bepalen strafschoppen wie de winnaar van dat duel wordt.