Dirk Kuyt onvermoeibare motor in Oranje

Een echte knokker, een man die nooit zal stoppen voordat het laatste fluitsignaal heeft geklonken, ook al sta je dik achter; natuurlijk gaat dit over Dirk Kuyt.

Deze voetballer is te prijzen om zijn vechtersmentaliteit en wilskracht. In het verleden heeft hij bij FC Utrecht, Feyenoord en Liverpool FC bewezen over een doorzetters mentaliteit te beschikken, iets wat iedere ploeg ter wereld wel kan gebruiken.

Kuyt probeert altijd veel druk te zetten op de achterhoedespelers bij de tegenstanders, om zo snel balbezit te winnen. Dit is ook terug te zien in het spel van FC Barcelona, waar het elftal collectief druk zet om de bal terug te winnen.

In het Nederlands Elftal heeft Dirk Kuyt de laatste maanden veel moeite om zijn plek in de eerste elf te bemachtigen. De beste man is geen speler die het moet hebben van snelheid of techniek, in tegenstelling tot creatieve spelers als Arjen Robben en Robin van Persie, of een echte goalgetter als Klaas-Jan Huntelaar.

Dirk Kuijt in Oranje

Zo een acht jaar geleden debuteerde de inmiddels 31-jarige Kuijt voor het Nederlands Elftal. Inmiddels staat de teller op 82 wedstrijden, waarin hij in totaal 24 keer het net wist te vinden. Hij heeft dus wel aangetoond een prima speler te zijn.

Een basisplek lijkt te hoog gegrepen. Het is niet helemaal denkbaar om je een heel duel lang perfect in te zetten voor het team, hoe goed je je best ook doet. Kuyt lijkt daarom ook de ideale invaller. Zijn mentaliteit en loopvermogen kunnen een elftal frisse moed geven, om zo een wedstrijd met succes af te sluiten. Ook faalt Dirk Kuyt één op één niet zomaar, hiervoor zal hij wel in stelling gebracht moeten worden door creatieve spelers achter hem.

We zullen over enkele maanden meemaken of Dirk Kuijt wat kan betekenen in het eventueel behalen van de finale van het Europees Kampioenschap. Voor Kuyt, die opvallend genoeg nog nooit een kampioenschap heeft gewonnen (wel won hij onlangs de League Cup met Liverpool), zou een grote titel als deze erg goed bijdragen aan zijn prijzenlijst. Immers, bij Utrecht won hij slechts één keer de beker en bij Feyenoord wist hij met zijn ploeg helemaal geen prijs in de wacht te slepen.