De gevaren van Portugal voor Oranje

Wie aan Portugal en het EK denkt, denkt waarschijnlijk terug aan het EK van 2004, waarin Portugal het Nederlands elftal in de halve finale met 2-1 de baas was. Het was een vervelend moment voor heel het land.

Portugal is een enorm gevaarlijke ploeg, maar iedereen zat met zijn gedachten al in de finale. Portugal wist in de kwalificatiereeks maar met moeite tot het EK door te dringen. Desondanks is de ploeg een gevaar voor iedere tegenstander. Hoe komt dit?

De Portugese nationale ploeg heeft een zeer gevaarlijke voorhoede. Cristiano Ronaldo – wie kent hem niet? – is een gewiekste voetballer met een vlijmscherp schot. Met een klein beetje ruimte weet hij goed om te gaan. Het zelfde geldt voor Nani, voetballer van Manchester United. Met zijn ploeg leidt hij momenteel in de Premier League en dit is mede te danken aan zijn pijlsnelle acties en vlijmscherpe voorzetten. De voorhoede wordt aangevuld door Simão, Hugo Almeida, Hélder Postiga en Ricardo Quaresma.

Real Madrid

Cristiano Ronaldo is niet de enige speler van Real Madrid in de selectie van Portugal. De veel besproken Pepe vormt samen met Ricardo Carvalho en Fábio Coentrão het ‘Spaanse’ deel van de Portugese selectie. Silvio, Rolando, Bruno Alves en José Bosingwa doen tevens mee om de plekken in de basis.

Het middenveld lijkt het meest kwetsbare deel van de selectie van Portugal te zijn. Alleen Raul Meireles is een grote naam in de ploeg die onder de hoede is van Paula Bento.

Het Portugees voetbalelftel had, ondanks de sterke en gevaarlijke selectie, enorm veel moeite om voetbal te maken tegen ploegen als Noorwegen, IJsland en Cyprus. Denemarken eindigde zelfs boven de Zuid-Europeanen. Het doelsaldo van Noorwegen was niet toereikend om boven Portugal te eindigen, anders had het elftal niet naar de play-off gemogen en zou het zeker niet in actie kunnen komen op het EK. Om die reden lijkt de kans dan ook klein dat Portugal hoge ogen gaat gooien op het Europees Kampioenschap.