De EK Voetbal Stadions Polen en Oekraïne

Tijdens het EK in Polen en Oekraïne kan er niet in één stadion gevoetbald worden. Er zijn verschillende stadions klaargemaakt, of zelfs gebouwd, om het alle andere landen zo goed mogelijk naar wens te laten zijn, wanneer ze hier in de zomer naar toe moeten. Zo zijn de PGE Arena en de Donbass Arena volledig ingericht voor dit EK, met veel hulp van een Amsterdams adviesbureau. Hieronder heb je een overzicht van de stadions van komend EK.

Poolse stadions

De Municipal Arena in Gdansk biedt plaats voor ruim 40.000 toeschouwers. Het ligt vlakbij de kust van de historische Hanzenstad Gdansk. In 2008 werd er begonnen met bouwen. Hij werd dus speciaal klaargestoomd voor dit EK. Dit valt niet te zeggen voor de Municipal Arena in Poznan, waar KSS Lech Poznan al sinds 1980 haar thuiswedstrijden speelt. Vanwege het EK werd er in 2003 al een renovatie gestart aan dit stadion.

EK Voetbal Stadions Polen en OekraïneIn Warschau vinden we het grootste Poolse voetbalstadion. Het National Stadium, waarin één van de halve finales zal worden gespeeld, biedt plaats aan 50.000 mensen. Ook zal in dit stadion het EK geopend worden. In Wroclaw in het Zuid-Westen van Polen vinden we het Municipal Stadium, waarin men ook zal gaan spelen.

Oekraïense stadions geven meer doorslag

De stadions in Oekraïne lijken wat groter en belangrijker te zijn, wanneer we kijken naar de omvang en de toegewezen eindrondes. Om mee te beginnen, in het NSK Olimpiejsky in Kiev passen maar liefst 60.000 toeschouwers. Op 1 juli zal in dit stadion de finale van het EK gespeeld worden. De Donbass Arena in Donetsk, waarin de eerste halve finale wordt gespeeld, biedt plaats aan 50.000 mensen. Dit stadion is ultramodern en bestaat doordat Rinat Akhmetov, de eigenaar, veel vermogen heeft en geld in dit stadion wilde pompen. De overige stadions in Oekraïne zijn wat kleiner, want in het Metalist Stadion van Metalist Kharkiv en het New Lviv Stadium in Lviv passen 35.000 mensen.

De verdeling van de toegewezen wedstrijden tijdens komend EK is ongeveer gelijk. Toch lijken de Oekraïense stadions iets doorslaggevender te zijn, doordat de finale in dit land gespeeld wordt. Als Nederlanders hopen we dat de Oranje mannen op 1 juli in Oekraïne te bewonderen zijn.