Bert van Marwijk Bondscoach Nederlands Elftal

Bert van Marwijk, we weten wie deze man is, maar we weten niet heel veel over wat voor persoon hij is. Deze flamboyante en altijd oprechte bondscoach van het Nederlands elftal moet er voor zorgen dat Oranje haar tweede EK-titel gaat pakken. Na een verloren WK-finale staat er veel druk op en dit weet hij. Hoe gaat hij dit aanpakken? Wat heeft Van Marwijk in petto?

Jeugd van Van Marwijk

Bondscoach Bert van MarwijkDeventer was de geboorteplaats van de inmiddels 59-jarige coach. Zelf voetbalde Van Marwijk altijd als een halve aanvaller. Hij begon zijn carrière bij Go Ahead Eagles, waarna hij verkaste naar AZ ’67, om vervolgens zijn voetballoopbaan glans te geven bij MVV, waarvoor hij in totaal 225 keer uit kwam. In deze periode wist hij 35 keer het net te vinden. Later speelde Van Marwijk bij Fortuna Sittard. Slechts één keer kwam hij uit in een buitenlandse competitie: FC Assent contracteerde hem voor één seizoen, welk ook het laatste van zijn loopbaan als speler was.

Trainer en coach

Nog tijdens zijn loopbaan als spelers coachte Bert van Marwijk in de jeugd bij MVV en SV Meerssen. Enkele amateurploegen waren al enkele jaren onder zijn hoede geweest, wanneer hij indruk maakte bij Fortuna Sittard. Dit leverde hem een overstap naar Feyenoord op. Hier pakte hij de UEFA Cup. Later was Borussia Dortmund de werkgever van Van Marwijk. Via Feyenoord kwam hij uiteindelijk uit als bondscoach van Oranje.

Bondscoach Nederlands Elftal

De meest prestigieuze titel voor een Nederlandse coach is toch wel bondscoach. Van Marwijk wist op zijn eerste grote toernooi meteen een finale te behalen. Met een uitgezet strijdplan, dat helaas niet mocht werken, had hij Spanje op sommige vlakken uitgeschakeld, maar het ging mis.

Komend EK zal Van Marwijk wederom een tactisch schouwspel neer moeten zetten. Een lastige poulefase wacht, met Duitsland en Portugal als voornaamste concurrenten. Deze ploegen hebben gevaarlijke spelers zoals Gomez, Ronaldo en Nani, dus de verdediging zal goede ondersteuning moeten hebben.

De kwalificatie verliep voor Oranje zeer goed: slechts één wedstrijd werd verloren en dat was tegen Duitsland. Op woensdag 13 juni speelt Nederland weer tegen Duitsland. Wil je wedden op deze wedstrijd? kijk dan eens op onze EK 2012 Bookmaker pagina. We maken ons dus op voor een spannend toernooi!