Adidas levert wederom speelbal EK 2012

Het zal zeker niet de eerste keer zijn, maar sportmerk Adidas levert ook dit voetbaltoernooi de speelbal, met welk alle wedstrijden in het toernooi gespeeld zullen worden. De naam van deze bal is de Tango 12? In het verleden is er zeer vaak kritiek geuit op verschillende wedstrijdballen. Zo is de Jabulani van het WK 2010 veelbesproken geweest. Volgens Adidas is de herintroductie van dit type bal een vertrouwde manier van spelen. Maar hoe komt het?

Vertrouwd recept

Het is niet voor het eerst dat er met een Tango wordt gevoetbald. In 1978 werd er voor het eerst met dit ontwerp gevoetbald. Dit was gedurende het WK, dat in Argentinië gehouden werd. Twee jaar later speelden Italië en België de EK-finale met dezelfde bal.

De legendarische polsstokhoogspringer Sergey Bubka onthulde de bal vlak voordat de loting van het hoofdtoernooi van het EK werd volbracht. Hij sprak daarbij de woorden: “Ik hoop dat de bal zal bijdragen tot het succes van het toernooi”.

Tango 12 stabiele voetbal

TANGO 12 speelbal voor EK 2012Deze editie van de Tango is de vierde die op een EK gebruikt wordt. Daarmee laat het zien zeer vertrouwd en veilig te zijn. Adidas viel dan ook niet geheel onlogisch terug op het ontwerp. Het sportmerk is er van overtuigd dat de curve van de Tango 12 geheel stabiel is. Rare zwabbers mogen er dus niet mee komen. Het Duitse merk heeft dit nog eens onderstreept door mee te delen dat er geen wedstrijdbal ter wereld bestaat, die vaker is getest dan de Tango 12.

In december werd er al gespeeld met de Tango 12. In de Belgische voetbalcompetitie werden verschillende wedstrijden (waaronder de thuiswedstrijden van Anderlecht) mee gespeeld. Er zijn geen klachten over ontstaan, dus ophef over de bal van komend EK lijkt voorkomen te zijn.

We mogen dus wel stellen dat alle ophef rondom de speelbal van het EK 2012 voorkomen moet zijn. De bal heeft een stabiele curve en is al zeer vaak getest. Om die redenen kunnen er haast geen problemen ontstaan tijdens de wedstrijden.

Het wedden op de correcte uitslag van een wedstrijd zal dus erg lucratief zijn en een hoge winst opleveren.