Hoe kom je als land terecht op het EK 2012?

Over enkele weken vangt het EK 2012 in Polen en Oekraïne aan. Hier strijden de beste voetballende landen om de felbegeerde Europese titel. Alleen de beste ploegen reiken dit toernooi ver. Toch is het niet eenvoudig om je even te plaatsen voor het EK. Je moet bewijzen dat je het in je mars hebt om op het hoogste podium in actie te komen. Dit gold ook voor Nederland en andere grote namen. Dus, hoe kom je op het EK terecht en op welke manier wordt het toernooi gespeeld?

Kwalificatie voor het hoofdtoernooi

EK 2012 MascotteIn de aanloop naar het Europees Kampioenschap werden in totaal 51 teams in 9 poules ingedeeld. Van deze poules mochten alle nummers één in ieder geval naar het EK toe. Daarnaast ging de beste nummer 2 (dit was Zweden) ook rechtstreeks naar het toernooi. Er zijn op dit moment 10 teams die zich hebben geplaatst.

Door middel van play-offs door de 8 andere nummers twee, gingen 4 ploegen ook door naar het EK. De overige twee geplaatste teams zijn de gastlanden, namelijk Polen en Oekraïne. Op die manier plaatsten 16 landen zich voor het eindtoernooi.

Hoofdtoernooi EK Voetbal in Polen en Oekraïne

Eenmaal op het EK wordt er via een loting bepaald welke teams er ingedeeld worden in de groepen A, B, C en D. De best e landen plus Polen en Oekraïne werden in pot 1 geplaatst, de minst goede landen in pot 4. Op die manier is Nederland geloot met Duitsland, Portugal en Denemarken, welke respectievelijk in pot 2, 3 en 4 ingedeeld waren.

Na zes gespeelde wedstrijden in iedere poule weten we welke twee landen recht hebben om door te stoten naar de knock-outfase. Hierin zal ieder land slechts één duel hebben om verder te bekeren. Een gelijkspel levert en verlenging en eventueel zelfs strafschoppen op om een beslissing te brengen aan de wedstrijd.

Het EK is eenvoudig, maar het EK winnen is dat absoluut niet. Net als twee jaar geleden is het te hopen dat onze landgenoten in staat zullen zijn de finale te bereiken, en, wellicht de finale zelfs te winnen.